Peter Reichwein en burgemeester Aart Jan Moerkerke. (foto: Arco van Eijnsbergen)
Peter Reichwein en burgemeester Aart Jan Moerkerke. (foto: Arco van Eijnsbergen)

Feestelijk jubileum unieke motorencollectie

Papendrecht – Niet iedere inwoner zal ervan weten, maar Papendrecht beschikt over een uniek 'museum'. In een enorme loods aan de Ketelweg zijn meer dan dertig authentieke verbrandingsmotoren te bewonderen. En heel bijzonder: alle motoren kunnen nog draaien.

Sinds 2012 is de bijzondere collectie ondergebracht in de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP). Afgelopen vrijdag werd het 5-jarig jubileum gevierd, in aanwezigheid van onder andere burgemeester Moerkerke en een aantal sponsors.

De collectie is eigendom van Peter Reichwein, die in de jaren 80 in een schuur begon met het verzamelen van een paar kleine stationaire motortjes. "Op een gegeven moment kwam er een grote machine en toen was de schuur te klein en moest ik verhuizen naar een loods." Ruim 30 jaar later worden de motoren onderhouden door een kleine groep enthousiaste vrijwilligers. Uiteraard waren zij aanwezig bij het jubileumfeestje, waar burgemeester Moerkerke – uiteraard onder toeziend oog van Peter Reichwein – de grootste machine van de collectie mocht starten. Daarna werd het glas geheven op een uniek stukje technische historie.

De SHVP is gevestigd aan de Ketelweg 63B en is elke dinsdag van 13.30 tot 17.00 uur open voor bezoekers. De entreeprijs is € 5 per persoon. Daarnaast wordt elk jaar een open dag gehouden, die altijd zeer veel bezoekers trekt. Dit jaar is de open dag op zaterdag 16 december. Meer informatie vindt u op www.shvp.nl.

(door Jacco van den Boogaart)

Meer berichten