Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Ook voor de informatiemarkt na afloop van het officiële programma was veel belangstelling. (foto: Jacco van den Boogaart)
Ook voor de informatiemarkt na afloop van het officiële programma was veel belangstelling. (foto: Jacco van den Boogaart)

Eerste veiligheidsavond groot succes

Papendrecht - Voor de veiligheidsavonden die de gemeente Papendrecht samen met een aantal hulpverlenende instanties organiseert, blijkt erg veel animo te zijn. Afgelopen donderdag lieten 250 belangstellenden zich in het Apollo Hotel informeren over de activiteiten van onder meer politie en brandweer, waarbij ook veel aandacht was voor enkele burgerinitiatieven, zoals de WhatsApp-groepen Veilig Papendrecht. De komende maanden staan nog twee veiligheidsavonden gepland, waarvan de eerste al helemaal vol zit.

Burgemeester Moerkerke toonde zich onder de indruk van de enorme belangstelling: "We hadden zo'n honderd belangstellenden verwacht, maar inmiddels hebben we meer dan achthonderd aanmeldingen. De tweede avond op 4 december in Theater De Willem is al vol en ook voor de derde avond op 15 januari is al veel belangstelling. Veiligheid lééft, dat blijkt maar weer."

Motorfiets

De rode draad van de veiligheidsavond was een informatieve film waarin alle aspecten van veiligheid én alle betrokken instanties en initiatieven voor het voetlicht kwamen. Aangezien er nog twee avonden komen, is het natuurlijk niet de bedoeling om de 'plot' van de film te verklappen. Maar om een klein tipje van de sluier op te lichten: de motorfiets van de burgemeester wordt gestolen! Als u wilt weten of die wordt teruggevonden en of de dader wordt gepakt, dan moet u zich maar even aanmelden voor de derde avond op 15 januari (per e-mail: wijkgerichtwerken@papendrecht.nl, met uw naam, adres en aantal personen).

WhatsApp

Eén van de initiatieven die werd gedemonstreerd, was die van de WhatsApp-groepen Veilig Papendrecht. Initiatiefnemer Patrick Hulsbos vertelde dat Papendrecht is verdeeld in vier gebieden die elk een eigen WhatsApp-groep hebben, met in totaal al 2.100 deelnemers. "De groepen zijn bedoeld om de alertheid en betrokkenheid van buurtbewoners bij veiligheid te vergroten. Als iemand een verdachte situatie opmerkt, kan hij deze informatie delen met buurtbewoners. Dan weet iedereen dat hij moet opletten." De WhatsApp-groepen hebben effect, vertelde Hulsbos: "We hebben al meerdere successen geboekt."

AED

Een ander initiatief dat zichzelf presenteerde, was 'Hartveilig wonen'. Burgerhulpverlener Hans Stout legde uit dat bij een melding dat iemand moet worden gereanimeerd, één van de burgerhulpverleners een AED ophaalt en ervoor zorgt dat hij zo snel mogelijk ter plaatse is. Stout gaf wel aan dat Hartveilig wonen nog een grote wens heeft: "Veel bedrijven en winkels hebben een AED, maar daar kunnen we 's avonds en 's nachts niet terecht. We willen AED's die buiten hangen. We hebben er nu 3, maar we willen er minstens 13 en eigenlijk 30. Maar dat kost veel geld: één AED met buitenkast kost 2.000 euro. Gelukkig hebben we al ondernemers gevonden die een AED buiten willen hangen, want dat maakt het verschil tussen leven en dood."

Reageer als eerste
Meer berichten