Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


The Fureys, met in het midden de broers. (Foto: Eline Lohman)
The Fureys, met in het midden de broers. (Foto: Eline Lohman)

'Wij leven voor de muziek'

Zondagmiddag 19 november treedt de Ierse folkband The Fureys op in Theater De Willem in Papendrecht. Net voor de start van hun Nederlandse tour op 2 november nam de band de tijd om te vertellen over het feit dat zij na tien jaar weer optreden in De Willem en over hun Papendrechtse vrienden.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Luit en Lenie Kannegieter zijn zichtbaar trots dat de bandleden hun weg naar Nederland en in het bijzonder Papendrecht weer gemaakt hebben. De twee verzorgen de optredens van The Fureys in Nederland. Lenie maakt een grote pan soep klaar voor de vierkoppige band en hun kompanen. De broers George en Eddy Furey zitten in de woonkamer van Luit en Lenie. Zij kennen het Papendrechtse stel al heel lang, zegt George met een typisch Ierse tongval.

"Het zijn echt vrienden van ons geworden. Zonder Luit en Lenie zouden we geen optredens hebben in Nederland – zij gaan overal achteraan en dat is heel fijn. Hoe het voelt om na tien jaar weer in De Willem te spelen? Geweldig! De akoestiek is daar heel goed en de sfeer ook. Het voelt voor ons extra speciaal omdat we Lenie en Luit weer kunnen zien, in hun woonplaats." Ook Eddy is verheugd dat hij weer in Papendrecht is. "Good people here! De mensen hier – en elders in Nederland – waarderen onze muziek enorm. We hebben door de jaren heen heel veel verschillende nummers gemaakt, op tientallen albums, maar de mensen houden er altijd van. Ierse muziek vertelt een verhaal. Vanwege de geschiedenis van het land. Mensen in Nederland houden altijd van liefdesliedjes en van drinking songs, haha. Je komt ook bijzondere verhalen tegen tijdens een tour." Die tour startte een halve dag na hun aankomst in Nederland. Het programma: 17 optredens, ofwel elke dag een.

Het optreden in Papendrecht is het sluitstuk van de Nederlandse tour. Het Ierse busje dat voor het huis van Luit en Lenie staat, staat vol met instrumenten en toebehoren. Maar daar komt nog wel wat bij, gniffelt George. "Ik ben dol op de winkels in De Meent. Je kunt er echte koopjes scoren. Meestal gaan we met een propvolle bus weer huiswaarts aan het eind van de tour." Volgend jaar bestaat de band 40 jaar, maar aan stoppen denken de broers nog helemaal niet, integendeel. Eddy: "Wij leven voor de muziek. Wat moet je ook anders, dan zit je maar gewoon thuis en dat is ook niks. Muziek maken zit ons in het bloed. De hele familie zingt, onze ouders ook. Er werden binnen de familie vroeger altijd zangwedstrijdjes gehouden, ook tussen ons als broers." Zie de website www.theaterdewillem.nl voor de laatste kaarten voor het concert van The Fureys.

Reageer als eerste
Meer berichten