Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Leerlingen van het Willem de Zwijger College aan het werk. (foto: pr)
Leerlingen van het Willem de Zwijger College aan het werk. (foto: pr)

De Willem wil lesgeven op maat

PAPENDRECHT – Het Willem de Zwijger College in Papendrecht en Hardinxveld-Giessendam is bezig met vernieuwingen van het onderwijs. De keuzevrijheid van de leerling wordt vergroot en de docent krijgt een coachende rol. Zo wordt er meer les op maat gegeven.

,,De maatschappij verandert. Dat zie je in banen, leermiddelen en technologie. Leerlingen hebben een veranderde behoefte van lesgeven. Daar zijn we nu dus mee bezig, het project heet 'De Willem gaat op maat'," vertelt bestuurder Mariëtte De Heide.

De verandering is al in 2013 begonnen. Sectordirecteur havo/vwo Peter Spoon: ,,Toen zijn we gestart met Chromebooks. Vorig jaar zijn we gaan denken over hoe we het beste op maat kunnen lesgeven. De plannen worden in stappen uitgewerkt, we willen dit immers zorgvuldig doen. Afgelopen augustus is op de locatie Hardinxveld-Giessendam en in de vmbo/mavo-burgklassen in Papendrecht gestart met een project ouderbetrokkenheid."

Kennismaking


School en ouders werken in het nieuwe onderwijsmodel samen. ,,Zo nodigen wij ouders op de eerste schooldag uit voor een uitgebreide kennismaking. Ook komen ouders zes of zeven keer per schooljaar op oudergesprek waarin leerlingen zelf vertellen wat zij gedaan hebben en hoe ze de komende tijd aan de slag gaan," aldus sectordirecteur vmbo/mavo Myrthel Groenewout. ,,De eerste ervaringen zijn zeer positief, we denken er over dit project uit te bouwen naar de andere brugklassen."

Coach


Niet alleen leerlingen gaan op een andere manier leren, voor docenten is het lesgeven op maat ook een omschakeling. Zo moeten zij hun docentenrol gedeeltelijk inruilen voor de rol als coach. Het centrale eindexamen en bijbehorende doelen zijn nog steeds het uitgangspunt, maar de weg daarnaartoe wordt deels door de individuele leerling(e) bepaald. Leerlingen met een deadline in het verschiet bepalen zelf hun planning en de docenten coachen of geven advies waar dat nodig is.

De volgende stappen zijn het verder uitbreiden van de ouderbetrokkenheid, meer flexibiliteit in het rooster krijgen en dat de vestiging Hardinxveld-Giessendam aankomend schooljaar volledig met een elektronische leeromgeving gaat werken.

Belangstellenden zijn 13 november in Papendrecht en 20 november in Hardinxveld-Giessendam welkom voor meer informatie.

Reageer als eerste
Meer berichten