Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Burgemeester Moerkerke tijdens één van de bezoeken aan inwoners. (foto: gemeente Papendrecht)
Burgemeester Moerkerke tijdens één van de bezoeken aan inwoners. (foto: gemeente Papendrecht)

Burgemeester Moerkerke: 'Papendrecht is geweldig'

Papendrecht - In de afgelopen week was het precies een jaar geleden dat Aart-Jan Moerkerke in theater De Willem werd geïnstalleerd als burgemeester van Papendrecht. Zo'n eenjarig 'jubileum' is natuurlijk een mooie gelegenheid om even terug te blikken op de kennismaking met Papendrecht, die de burgemeester overduidelijk heel goed is bevallen: "Ik voelde me meteen heel erg welkom en ik ga elke dag met heel veel plezier naar mijn werk."

Op de vraag hoe het is om burgemeester van Papendrecht te zijn, zegt Moerkerke met een brede lach: "Het is een feestje. Papendrecht is een geweldige gemeente. Heel laagdrempelig, een dorp waar men elkaar nog aanspreekt op straat. Als ik de hond uitlaat, moet ik daar een halfuur extra voor uittrekken. En het is een mooie gemeente qua voorzieningen, zoals voor sport. Ik woon en werk hier met heel veel plezier; Papendrecht voldoet aan alle verwachtingen."

Straatje Om

Om Papendrecht te leren kennen, besloot burgemeester Moerkerke een jaar geleden onder het motto 'Straatje Om' op bezoek te gaan bij de inwoners, die hem daarvoor konden uitnodigen. "Het doel was om op een laagdrempelige manier kennis te maken en hiervoor meldde men zich massaal aan: in een maand tijd kreeg ik ruim negentig uitnodigingen. Dat maakte wel meteen dat ik me heel erg welkom voelde." Moerkerke vertelt dat de ontmoetingen vooral gezellig en persoonlijk waren: "Het ging veel over de mensen zelf, bijvoorbeeld over hun gezinssituatie. En het mooie van zulke bezoekjes is ook dat je de mensen bij elkaar brengt. De afspraak was dat men ervoor moest zorgen dat er minimaal vijf andere mensen bij de kennismaking aanwezig waren. En in sommige buurten kennen de mensen elkaar niet zo heel goed, maar nodigt men dan toch wat buren uit en zie je ter plekke de ontmoeting tot stand komen."

Heel tevreden

Wat de burgemeester tijdens zijn visites opviel, was de positiviteit van de Papendrechters. "De negativiteit die je op social media veel ziet, trof ik nu helemaal niet aan. In het algemeen zijn mensen heel tevreden over Papendrecht en wonen ze hier graag. En de mensen delen een bepaalde saamhorigheid: het is 'ons Papendrecht'. En Papendrechters hebben ook wel de Rotterdamse niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit; de mouwen opstropen."

Hoewel burgemeester Moerkerke tijdens de ontmoetingen maar weinig meemaakte dat mensen met een verlanglijstje aankwamen, trof hij wel bepaalde zorgen aan. "Veel Papendrechters maken zich zorgen over het dorpshart, dat minder levendig dreigt te worden. Maar daarin zit ook wel iets dubbels. Want men maakt zich weliswaar zorgen over het winkelaanbod, en daarin mag men ook wel iets verwachten van de overheid, maar intussen koopt iedereen bij bol.com. Dat mag natuurlijk, maar men zou de lokale winkeliers zelf ook wel wat meer mogen steunen."

Burgervader

Door de inwoners van Papendrecht vanaf het begin op te zoeken, gaf Moerkerke direct een signaal af hoe hij het ambt van burgemeester wil invullen: "De oude regent van vroeger bestaat niet meer. Tegenwoordig is de burgemeester veel meer een 'verbinder', de burgervader. Die rol is me ook wel op het lijf geschreven. En dat vul ik inderdaad in door veel naar buiten te gaan en actief op zoek te gaan naar contacten. Maar ook door ervoor te zorgen dat de deur openstaat voor mensen die een probleem hebben. Natuurlijk is één van de wethouders dan vaak de portefeuillehouder, maar soms kan een burgemeester toch iets meer. En dan zit je tegenover mensen die even een schouder of een luisterend oor nodig hebben. Dat gebeurt regelmatig; ik heb wel de indruk dat men me weet te vinden."

(door Jacco van den Boogaart)

Reageer als eerste
Meer berichten