Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Niet iedereen is blij met de komst van een Aldi in het pand van de bieb. Bewoners hebben een actie-comité opgericht, dat samen optrekt met de eigenaar van winkelcentrum De Meent. (foto Anouk Breeman)
Niet iedereen is blij met de komst van een Aldi in het pand van de bieb. Bewoners hebben een actie-comité opgericht, dat samen optrekt met de eigenaar van winkelcentrum De Meent. (foto Anouk Breeman)

Truc PAB tegen komst Aldi in bibliotheek werkt niet

Papendrecht – Met het indienen van een motie heeft het PAB de komst van de Aldi in het pand van de bibliotheek donderdagavond tóch op de agenda van de gemeenteraad gezet. Daarin verzocht de fractie het college om de ontbindende voorwaarden te gebruiken om onder de intentie-verklaring uit te komen.

Het ondertekenen van een intentieverklaring met Aldi, de bibliotheek, de Volkuniversiteit en horeca-ondernemer Björn van Dijl –nu een jaar geleden- was één van de laatste wapenfeiten van oud-wethouder Richard Korteland, voor hij burgemeester van Meppel werd. In de plannen verhuist de bibliotheek, samen met onder meer de Volksuniversiteit, naar een nog te bouwen pand: de Kennismarkt. Björn van Dijl wil er een visrestaurant beginnen. Deze locatie op het terrein tussen het gemeentehuis en winkelcentrum De Meent is in het bestemmingsplan opgenomen als winkelgebied. Maar aangezien de Kennismarkt geen winkelfunctie heeft, 'verhuist' de gemeente deze vierkante (winkel)meters naar de plek waar nu de bieb zit. Zo hoefde het college het plan om daar een Aldi te vestigen niet voor te leggen aan de gemeenteraad.
Dit is enkele fracties in het verkeerde keelgat geschoten. "Dit is een beeldbepalende wijziging in het centrum. Wij vinden dat dit aan de gemeenteraad voorgelegd had moeten worden", betoogde Jaap Hoogeveen (PAB). "We zijn voor de Kennismarkt, maar tegen de Aldi in de bibliotheek. Want daarvoor moet het gebouw van de voormalige Kunstuitleen worden gesloopt en verdwijnen de gemeenschappelijke tuin, de gevel en de bloembakken. Daarvoor in de plaats komen er winkelruiten en lawaai. Bovendien hebben we in het centrum al vier supermarkten."

Ontbindende voorwaarden
Het PAB stelt dat de gemeente zich kan beroepen op de ontbindende voorwaarden in de intentie-overeenkomst. Daarin worden verschillende data genoemd. Zo moest bijvoorbeeld de huurovereenkomst getekend zijn op 1 juli 2017.
Veel partijen, waaronder CU, SGP en GroenLinks, gaven aan evenmin behoefte te hebben aan een Aldi op die plek. OP ging nog een stapje verder door het hele plan van tafel te vegen. "De bieb moet daar gewoon blijven. Trek het pand van de voormalige Kunstuitleen erbij en je hebt ruimte voor de VU, een bar of een filmhuis. Om het centrum levendig te houden heb je ook andere voorzieningen nodig. Niet alleen winkels", zei Ruud Lammers.

Wonen in het centrum

VVD en D66 waren een andere mening toegedaan. "Er hebben daar al supermarkten gezeten, Super de Boer en gebroeders de Jong. En daar had niemand last van", zei Trijntje van Es (D66). "Het is keihard werken om het centrum levensvatbaar te houden. Het zal er alleen maar drukker worden, maar er zijn ook mensen die daar juist van houden. Misschien moet het college aan Woonkracht10 vragen of het wel slim is om daar ouderen te vestigen. Wonen in het centrum heeft nu eenmaal voor- en nadelen."
"Een ondernemer bepaalt zelf of hij daar gaat zitten. Nu worden mensen bang gemaakt, terwijl ze niet alles weten. Het betoog van PAB doet mij denken aan de bijsluiter van een medicijn", stelde Sophie de Keizer (VVD).

Consequenties

Grote vraag bij alle partijen was wat de juridische en financiële consequenties zijn als de gemeente zich terug zou trekken. "Ik ben geen jurist, maar volgens mij staan we niet sterk. We hebben die vertraging immers zelf veroorzaakt door onze aanvullende wensen. Woonkracht10 wil de verbouwing benutten om ook verbeteringen aan het pand te doen, zoals een bredere ingang en grotere balkons. De 'tuin' is een verrommeld stukje waar je niet eens je hond wilt uitlaten. Naast de parkeerplaatsen die er komen gaan we het juist opknappen en het een groenere uitstraling geven", reageerde wethouder Anouk van Eekelen. Alle coalitiepartijen waren overtuigd door deze argumenten, dus de motie van het PAB haalde het niet.

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten