Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Moestuin-project brugklassen De Lage Waard

Papendrecht - Havo/Vwo brugklasleerlingen van CSG De Lage Waard hebben de afgelopen weken groente gegeten die ze hebben geoogst van hun eigen schooltuinen naast de school.

In het kader van onderwijs in natuur, milieu, voeding, gezondheid en duurzaamheid kregen de leerlingen hun lessen in het klaslokaal (met diverse practica), maar ook in het park 'het Noordhoekse wiel' en in de schooltuin gelegen direct naast de school.

Door uitproberen en samenwerken hebben de leerlingen veel aspecten leren kennen, die te maken hebben met de levenscyclus van planten. Hierbij horen het zaaien, ontkiemen, verzorgen en oogsten van vruchten en groenten. Om dit te realiseren werd gekozen voor houten kweekbakken met korte, snelle en kansrijke teelten. Dit moestuinproject vond plaats in de maanden mei en juni. Iedere brugklas kreeg de beschikking over een tuin. Tussen de verschillende tuinen waren looppaden aanwezig, waardoor alle gewassen goed vanaf de zijkanten bereikbaar waren.
Belangrijk was: een zorgvuldige mix van grond, zuinig gebruik van zaden, zeer weinig onderhoud en snel resultaat. Tuinieren vraagt verzorging en onderhoud, dit betekende dat de tuinen voldoende water moesten krijgen en ongewenste plantjes (onkruid) verwijderd moesten worden. Door de zaden zuinig, op de juiste diepte en volgens een strak patroon te zaaien konden de leerlingen snel zien en herkennen wat onkruid was. Er werd ecologisch getuinierd, dus er werd geen gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen. Ook werd de tuin gevuld met een groentemix die weinig ongewenste insecten aantrekt. Binnen 6 weken werden er door de leerlingen al radijsjes, snijsla, eikenbladsla, rucola, spinazie en paksoi geoogst. Dit werd nog dezelfde avond thuis (met smaak) opgegeten.

(bron: De Lage Waard)

Reageer als eerste
Meer berichten