Met meer dan 800 gevarieerde beelden van dorpsgezichten, buurtschappen, historische gebouwen, rijksmonumenten en andere gezichtsbepalende gebouwen wordt de regio in beeld gebracht. (Foto: Privé)
Met meer dan 800 gevarieerde beelden van dorpsgezichten, buurtschappen, historische gebouwen, rijksmonumenten en andere gezichtsbepalende gebouwen wordt de regio in beeld gebracht. (Foto: Privé)

Passie mondt uit in beeldbank

De beeldbank van de Alblasserwaard is van start gegaan. Initiatiefnemer is fotograaf Joost Verweij uit Papendrecht, die er graag met zijn camera op uit trekt om de mooiste beelden vast te leggen.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT - Met meer dan 800 gevarieerde beelden van dorpsgezichten, buurtschappen, historische gebouwen, rijksmonumenten en andere gezichtsbepalende gebouwen wordt de regio in beeld gebracht. Ook beelden van polderlandschappen en natuurgebieden ontbreken niet. 

Joost had al enige tijd het idee om de karakteristieke dorpsgezichten en polderlandschappen van de Alblasserwaard op een gestructureerde manier in een online beeldbank onder te brengen en beschikbaar te stellen, zo vertelt de fotograaf. "Het idee voor een beeldbank is ontstaan omdat zoiets voor de Alblasserwaard nog niet bestond. Daarnaast vind ik het leuk om wat met mijn beelden te doen en waarbij ik ook mijn kennis op het gebied van een website bouwen kan gebruiken. Mijn passie voor fotografie komt uit het plezier om dingen vast te leggen. Dit kunnen abstracte en kunstzinnige beelden zijn, maar ook registrerende beelden op een documentaire wijze zoals de foto's voor de beeldbank. Ik heb al aan vele soorten fotografie geproefd en ben de laatste twee jaar begonnen om thematisch te werken. Recent heb ik mijn project de verstedelijking van het landschap afgerond. Het leuke aan fotografie is dat je met beeld een gevoel kan uiten of oproepen. Dit gevoel kan heel breed zijn, van luchtig tot beschouwend en overdenkend."

Voor zijn beeldbank zou Joost graag nog lokale ambachten in beeld willen brengen. "Met foto's van oude ambachten wil ik de mens in zijn omgeving weergeven, in dit geval in het plattelandsleven in de Alblasserwaard. Ik denk hierbij aan het maken van kaas, het bewerken van producten zoals wilgenhout. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld de smid, mandenmaker, touwslager, zadelmaker en dorpstimmerman en ga zo maar door. Maar ook het werken op het land met oude werktuigen. De historische achtergrond van het gebied kan op deze manier zichtbaar worden gemaakt. Ook het oude beroep van molenaar zou ik graag op beeld hebben. Molens vormen namelijk een belangrijk beeld in de polders."

Iedereen die mooie plekjes kent in het gebied kan tips doorgeven. Joost weet zo al wat van deze mooie plekken in Papendrecht. "Mooie plekjes in Papendrecht zijn onder meer de lintbebouwing aan de dijk zoals bij het Westeind, de Kerkbuurt en de Visschersbuurt. Maar ook in de nieuwbouw zijn fraaie plekjes te vinden. Zo biedt de nieuwbouw op het Merwehoofd een moderne blik op Papendrecht. Papendrecht is mijn woonplaats en ik ga er de komende maanden meer van in beeld brengen. Ook volg ik de ontwikkelingen in de nieuwbouw projecten zoals aan de Matena."

De foto's zijn voor iedereen beschikbaar. Er wordt wel een vergoeding voor het gebruik gevraagd, dit kan al vanaf 7,50 bij online gebruik. Bestellingen kun via de website of via de Nationale Beeldbank. Zie www.alblasserwaardfotograaf.nl.

Meer berichten