Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Piet van Die (links): “Ik hoop dat er mensen komen die nooit naar een kerk gaan. Daar doe ik het eigenlijk voor, een platform creëren waar gelovigen en ongelovigen elkaar ontmoeten rondom een stuk muziek."
Piet van Die (links): “Ik hoop dat er mensen komen die nooit naar een kerk gaan. Daar doe ik het eigenlijk voor, een platform creëren waar gelovigen en ongelovigen elkaar ontmoeten rondom een stuk muziek."

Bob Dylandienst in Morgensterkerk met zanger Wim Bevelander

Papendrecht - Zondagmiddag 14 mei vindt er om 17 uur weer een popdienst plaats in de Morgensterkerk (Muilwijckstraat 1) in Papendrecht. Voorganger Piet van Die stelde dat hij wel een Bob Dylandienst zou willen houden. Gospelzanger Wim Bevelander, die zichzelf de sprekende zanger noemt en al 16 cd's op zijn naam heeft staan, was hiervoor meteen te porren.

Wim zal zowel vanaf 16.45 uur diverse liedjes van Dylan ten gehore brengen, als tijdens de dienst, afgewisseld met Bob Dylan clips, en na afloop zal hij onder het genot van een kopje koffie een miniconcert geven. Piet van Die zal aan de hand van de liedteksten de preek verzorgen.

Zowel Piet als Wim hebben een brede muzieksmaak, en grotendeels in hetzelfde genre. Al kan Wim ook wel liedjes van Justin Bieber of Adele waarderen, maar beiden prefereren toch zangers als Leonard Cohen, Neil Young, Johnny Cash en Dylan, met name vanwege de wat rauwere muziek. "De zee van muzieksoorten is zo groot", stelt Piet. Laatst waren ze tegelijk in Ziggo Dome tijdens het concert van John Mayer, al ontdekten ze dat pas naderhand via Facebook. "Een geweldige zanger, iemand die zich steeds vernieuwt. Net als Bob Dylan dat door de jaren heen deed: country, rock, folk, gospel. En in elke fase werd hij door zijn fans uitgejouwd. Het leek soms wel of hij dat opzocht."

Bijbelcitaten

Piet is heel erg geïnteresseerd in religieuze teksten in popmuziek, buiten de christelijke muziek zelf. "Dylan is daar bij uitstek een voorbeeld van, hij strooit werkelijk met Bijbelcitaten. Dylan was de eerste zanger die in Nederland een concert gaf in het Feyenoord stadion. "Dat weet ik nog goed, dat was in 1978," vertelt Piet, die zoals het een echte fan betaamt alles in huis heeft op het gebied van Dylan. Zelfs een kerst-cd, waarvan de opbrengst voor een goed doel was, maar "hij was niet om aan te horen. Maar ja, echte fans kopen alles."

Ook Wim was al tijdens zijn tienerjaren fan van Dylan. "Ik heb veel inspiratie opgedaan wat betreft zijn manier van liedjes schrijven. Zo gebruikt hij in het ene couplet drie woorden in een regel en in het volgende tien. Hij past de wijs aan, aan de tekst, in plaats van andersom."

Protestzanger

Piet en Wim vullen elkaar aan: "Dylan begon als protestzanger, maar dat voelde al heel snel als een beklemming, want dan moet je aan een bepaald verwachtingspatroon voldoen. Daarna is hij ook mystieker geworden. Dylan gebruikt vooral Bijbeltaal, steekwoorden of flarden, hij haalt het overal vandaan, ook van Shakespeare. Daar maakt hij geen geheim van."
Dylan heeft ondanks zijn 76 jaar fans in alle leeftijden. "Als ik wat liedjes van hem op de mondharmonica speel, komen er wel eens jongelui op me af met de vraag: "Speelde je nou Dylansongs? Daar zijn wij grote fan van!", vertelt Wim Bevelander. Piet besluit met: "Ik hoop erop dat er mensen komen die nooit naar een kerk gaan. Daar doe ik het eigenlijk voor, een platform creëren waar gelovigen en ongelovigen elkaar ontmoeten rondom een stuk muziek waarvan ze houden. En geef mij dan de kans om te laten zien dat het meer met de kerk te maken heeft dan mensen -zowel buiten als binnen de kerk- soms denken."

De Bob Dylandienst in de Morgensterkerk begint zondag 14 mei om 17.00 uur. Wim Bevelander speelt vanaf 16.45 uur. Enkele nummers die zeker voorbij komen: Knockin' on Heaven's Door, Death is not the end en Forever young. http://pknpapendrecht.nl

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten